Selecciona una palabra y presiona la tecla d para obtener su definición.
Indice
Abajo

L'«Espill» de Jaume Roig i el «Triunfo de les dones» de Joan Roís de Corella

Antònia Carré





Havent escrit l'Espill, Jaume Roig no ho posava gens fàcil a tots aquells ―i aquelles― que volguessin participar en el debat pro i antifeminista que s'estableix amb èxit a la literatura en llengua vulgar des del segle XIII1: la complexitat de la seva proposta estètica és difícilment superable. Les respostes sembla que haurien d'anar per un altre camí, per un camí que no tingués res a veure amb la ficció espectacularment ideada pel metge de València.

Ja ha estat dit que l'Espill provocà contestacions literàries a la ciutat del Túria: obres com la Vita Christi d'Isabel de Villena i el Triunfo de les dones de Joan Roís de Corella han estat considerades en aquest sentit. Segons Joan Fuster2, l'obra de sor Isabel és una rèplica a l'Espill de Jaume Roig, tesi que ha estat acceptada per Albert Hauf, que la considera «una hipòtesi intel·ligent i molt versemblant si tenim en compte la polseguera que degué alçar a València un llibre tan polèmic i biliós com Lo Spill»3. Pel que fa a l'obra del teòleg, la seva possible vinculació amb la del metge de la reina Maria de Castella va ser apuntada fa uns vuitanta anys per Ramon Miquel i Planas en la seva edició de les Obres de Joan Roís de Corella4.

Les hipòtesis són versemblants i plausibles, encara que sense proves documentals que les corroborin, potser el més cautelós és no afirmar-ho de manera taxativa. És possible que les dues obres esmentades no siguin una resposta directa a l'Espill, però la seva concepció i escriptura podria haver estat estimulada per l'obra de Jaume Roig, amb la qual s'estableix un evident contrast. No em referiré en aquestes pàgines a l'obra de l'abadessa de la Trinitat, explicable també per vies pietoses i de religiositat, sinó que em cenyiré als papers escrits pel mestre de la que ha estat anomenada «valenciana prosa».

S'han remarcat ja les concomitàncies que existeixen entre l'Espill i el Triunfo5: l'apologia de la Verge Maria i consegüentment de l'amor marià per damunt de qualsevol manifestació exclusivament humana de la pràctica amorosa. I és que, al capdavall, les postures de Jaume Roig i de Joan Roís de Corella respecte a l'amor entre un home i una dona no difereixen gaire l'una de l'altra: la proposta ètica de l'Espill es decanta pel menyspreu total i absolut de l'amor i de les dones. Les obres profanes en vers i en prosa del teòleg Corella, com ha remarcat Lola Badia, sintetitzen l'amor humà en el fracàs i el desengany, que el portaran també a la proclamació d'un ideal ascètic i de renúncia al món en Lo juí de Paris, per exemple6.

Salomó, que és qui corrobora ideològicament la postura contrària a les dones defensada pel protagonista-narrador de l'Espill, és criticat amb duresa per Corella, el qual utilitza per desqualificar-lo el mateix argument que a l'Espill havia fet servir Jaume Roig per donar autoritat al savi bíblic ―fruit de la casualitat, o és una picada d'ullet per als entesos?―. A l'Espill Salomó assegura que és impossible de trobar una dona bona entre mil7, i prova el seu coneixement de la malvestat femenina al·legant que ha posseït mil dones, entre esposes i concubines, en la seua joventut8. Corella capgira l'argument: no és tan savi qui en tot l'univers no pogué «trobar una dona de virtuts acompanyada». I si no va aconseguir de topar-se amb cap és perquè «aquest seguidor de la sensualitat» només s'acostava a «aquelles que al desorde de sos apetits satisfer podien»9. I és que la Veritat està convençuda que l'atac contra les dones és en el fons un atac contra la sensualitat masculina10.

L'auctoritas serà al Triunfo un altre personatge carismàtic, que és manipulat intencionadament per Corella11, i que gaudeix també de fama de savi. Es tracta, com és prou conegut, d'Aristòtil, «antich criat» de la Veritat12, que demostra la major perfecció de les dones a partir de les seves majors virtuts. La Veritat corelliana oblitera aquí totes aquelles raons fisiològiques que havien portat Aristòtil a afirmar la inferioritat física de les dones i a assegurar que eren un animal imperfecte.

La figura al·legòrica declara al començament del Triunfo que està cansada de sentir malparlar de fembres, «en rims y en proses»13. I cansada hem d'entendre que vol dir tipa d'escoltar sempre les mateixes coses. Per això Corella es manifestarà explícitament contrari a l'ús dels exemples, encara que n'hi vinguin molts a la ment14. I és que els exemples, l'estratègia bàsica dels predicadors, són una font d'inspiració inexaurible i de gran ductilitat perquè permeten d'argumentar en favor de dues postures contràries. D'usar-ne i manipular-ne, n'havia sabut força Jaume Roig, el qual atorga una macro-estructura de sermó al seu Espill i rebutja contundentment les subtileses conceptuals15.

Corella en canvi, al Triunfo de les dones utilitza arguments demostratius, producte de la seva educació teològica i escolàstica, per demostrar categòricament la veritat, que és en aquest cas la més gran perfecció de les dones respecte als homes16. La sacra Teologia, senyora de totes les ciències, és la més convincent en les seves raons: els subtils teòlegs determinen que Déu, la causa universal de totes les criatures, fa millors aquelles coses que més estima. I tot seguit la Veritat prova que les dones són més estimades per Déu a causa de la seva misericòrdia, que les fa més perfectes davant de la bel·licositat pròpia dels homes17 (i a continuació, podem llegir el passatge en contra de la «desordenada regla de la Garrotera»18, que ja ha provocat comentaris)19.

La defensa de la condició femenina adquireix així un prestigi i una dignitat conceptual, i serà, per tant, irrebatible. El debat sobre la femenil condició haurà de prendre a partir d'ara un altre caire perquè, després de la contundència argumentativa de Corella, ja no és possible tornar a escriure en contra o a favor de les dones basant-se en l'exemplum, com ho havia fet Jaume Roig. Les obres de ficció hauran de descobrir i explotar noves vies que permetin incloure el debat sobre la condició femenina en la seva pròpia estructura literària.





 
Indice