Selecciona una palabra y presiona la tecla d para obtener su definición.
Indice


ArribaAbajo

Introducció a la Corona Poètica dedicada a la Mare de Déu de Montserrat


Llúcia Martín Pascual


Universitat d'Alacant



Reproducció digital del manuscrit 14 del fons de la Biblioteca de l'Abadia de Montserrat. Descrit en el catàleg d'Olivar (1977, 6).

Es tracta d'un volum de 215 fulls en el qual trobem autògrafs de diferents autors adherits al recto de cada full. Només els fulls finals estan escrits directament sobre el volum i el text ocupa recto i verso (fols. 208-210). El conjunt forma un extens recull de poesies que diferents autors catalans, valencians i mallorquins dedicaren a la Mare de Déu de Montserrat amb motiu de les festes per la seua coronació com a Patrona de Catalunya l'any 1881.

L'enquadernació és luxosa, de cuir amb metall amb l'escut de Catalunya al centre envoltat de quatre peces de metall i un mecanisme de tancament del volum amb dues peces.

Gràcies al curiós sistema de compilació, per adhesió al volum de fulls solts autògrafs, podem observar l'heterogeneïtat de composicions, dels autors i dels sistemes d'escriptura. Cada composició va signada pel seu autor i són escassos els que fan més d'una poesia. Entre els autors que intervenen observem no sols poetes i escriptors coneguts com Mossèn Verdaguer, Milà i Fontanals, Joaquim Rubió i Ors, sinó d'altres de menys renom o pràcticament desconeguts. Destaca també la intervenció de poetesses, senyores com Dolors Monserdà, Joaquina Hernández de Noguer, Consol Valls, Maria de Bell-lloch, Josepha Massanés, viuda de González.

El denominador comú de totes aquestes composicions és, òbviament, l'homenatge a la Mare de Déu de Montserrat i la devoció que aquesta inspira a Catalunya, aglutinadora també d'un sentiment romàntic-nacionalista.

El recull ve encapçalat per una mena de carta de Jaume Colell i Balcells i de Mossèn Jacint Verdaguer que dóna testimoni del moment en què es produeix l'ofrena poètica i que reproduïm ací:

A major glòria de Déu Nostre Senyor y de la Benaventurada Verge Maria, Amen.

Fa memoria aquesta escriptura de com als XVI de octubre del any MDCCCLXXXI, un bell aplech de poetas catalans congregats en aquest maravellós santuari de Nostra Senyora de Montserrat, feren ofrena a la Santíssima Verge Patrona de Catalunya de la present Corona Poética, garlanda de flors de la renascuda Gaia Ciencia catalana ja d'antich avesada a endreçar amorosos virolays a la Madona Montserratina.

Rebuda al matí devotament la Sagrada Comunió de mans del Il·lustre Sr. Bonaventura Ribas, canonge de Barcelona, qui féu la preparatoria exhortació, assistiren aprés als divinals oficis que celebrà de Pontifical lo Il·lustrísim y Reverendíssim, Sr. D. Francesch Mora, bisbe de Monterrey en California; havent-hi ademés gran concurs de faels devots de Nostra Senyora, de tots estaments y de diverses encontradas de Catalunya.

Predicà lo sermó lo Il·lustre Sr. D. Celestí Ribera, canonge de Girona, y al ofertori pujà las gradas del altar a fer la ofrena del present volum, lo Excel·lentíssim Sr. D. Manuel Milà y Fontanals, catedràtich de la Universitat de Barcelona, acompanyat dels quatre mestres en Gai Saber, Mossèn Jaume Colell, canonge de Vich, Mossèn Jacinto Verdaguer, Sr. D. Joaquin Rubió y Ors, catedràtich de la dita Universitat y D. Marian Aguiló y Fuster, Bibliotecari de Barcelona, que oferiren quatre blandons de cera segellats ab los escuts de Catalunya, Mallorca, Valencia y Rosselló. Lo Molt Il·lustre Pare Abat rebé ab coral agrahiment, en nom de la Verge la poética presentalla.

A la vesprada se tingué una plasent sentada en la placeta del claustre gòtich llegints triats poetas y poetesas llurs rims endreçats a Maria y cantant bells càntichs los escolanets del Monastir en llahor de la Moreneta, excelsa Reyna y Patrona nostra qui vulla tostemps benehir la catalana terra y fer prosperar lo bell art de la Poesia.

En lo Monestir de Montserrat, 17 de octubre de 1881

Jaume Colell y Bancells, presbitere

Jacinto Verdaguer, presbitere.








Bibliografia

Enric Bou, dir. Nou Diccionari 62 de la Literatura Catalana, Barcelona, Edicions 62, 2000.

Alexandre Olivar, Catàleg dels manuscrits de la Biblioteca del Monestir de Montserrat (Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1977).

Martí de Riquer, Antoni Comas, Joaquim Molas Història de la literatura catalana, vol. 7. Part moderna, Barcelona, Ariel, 1986.






Arriba
Indice