Saltar al contenido principal

Ausiàs March

Presentació del portal Ausiàs March

El cavaller valencià Ausiàs March (1400-1459) és el poeta més significatiu de les lletres catalanovalencianes medievals. Tot partint de la tradició trobadoresca, tant pel que fa als aspectes formals com a bastants dels motius temàtics, aconsegueix elaborar un extens cançoner que la supera. En la seua obra, March ofereix una densa i complexa reflexió sobre l'amor, les seues contradiccions i les tensions irresolubles que causa en l'ésser humà. Per a fer-ho es val d'un discurs tributari, en gran mesura, de la filosofia escolàstica, la moral cristiana i la ciència del seu temps, que articula a través d'una retòrica caracteritzada per l'abundància de símils, de recursos patètics i d'imatges ombrívoles.

En la Biblioteca d'autor que presentem, oferim unes síntesis de la vida i l'obra del poeta, a través de les quals l'usuari podrà assolir la informació bàsica imprescindible per a apropar-se al poemari marquià. Així mateix, recollim quatre repertoris bibliogràfics dedicats, respectivament, als manuscrits que ens han preservat els poemes, les edicions i les traduccions que se n'han fet i els estudis sobre la figura i la poesia d'Ausiàs March. Des de les entrades d'aquest repertoris que apareixen subratllades es pot accedir a la reproducció digital en imatge del contingut d'aquestes. Així, per exemple, l'usuari interessat pot llegir l'obra completa d'Ausiàs a través de l'excel·lent edició crítica d'Amadeu Pagès (1912-14), que trobarà a la secció «Edicions». Els quatre repertoris tenen pretensió d'exhaustivitat i, per això, s'aniran actualitzant de manera periòdica. Així mateix, s'incrementarà progressivament el nombre d'entrades bibliogràfiques que permeten accedir als seus continguts en format digital. Completen la Biblioteca una secció de fonoteca i una altra d'imatges: en la primera, s'incorporen dèsset poemes d'Ausiàs musicats pel cantautor valencià Raimon, mentre que en la segona s'inclouen les reproduccions d'alguns motius relacionats amb l'autor, la seua obra i la seua època, així com un documental sobre el poeta.

Tant de bo que aquesta aportació digital contribuïsca encara més a projectar internacionalment el més gran poeta valencià clàssic, a estimular la lectura de les seues poesies i a facilitar-ne la recerca dels estudiosos.

Rafael Alemany Ferrer
Universitat d'Alacant

Pujar